Keltaiset korvat

Keltaisia korvia tavataan chinchilloilla jonkin verran. Keltaisuus johtuu puutteellisesta ruokavaliosta, josta chinchilla saa liian vähän koliinia (liittyy mm. rasva-aineenvaihduntaan), metioniinia (aminohappo) tai E-vitamiinia.

Elimistö käyttää koliinia, metioniinia ja E-vitamiinia maksassa, jossa syödyn ravinnon pigmentit eli väriaineet (esim. karoteeni) hajoavat. Kun kaikki kasvien sisältämä pigmentti ei hajoakaan kokonaan, se siirtyy ihoon ja rasvakudoksiin. Myös härskiintynyt rasva tai suuri määrä tyydyttymätöntä rasvaa ruokavaliossa voi aiheuttaa saman. Esimerkiksi parasta ennen-päiväyksen ylittänyt pelletti voi sisältää näitä rasvoja.

Koliinin, metioniinin tai E-vitamiinin puutteesta kärsivällä chinchillalla on aluksi kellertävät korvat, jotka ajan myötä muuttuvat oransseiksi. Keltaisuus alkaa korvan juuresta. Taudin edetessä pidemmälle keltaista/oranssia väriä voi ilmestyä myös sukuelinten ja peräaukon alueille sekä vatsaan. Todella vakavaksi päässeessä taudissa koko eläin on kellertävä sekä chinchillalla voi olla puolikovia, kipeitä turvotuksia vatsassa. Avattaessa tällaisen chinchillan nahka on yleensä sisäpuolelta oranssi sekä maksa on muuttunut laikukkaaksi ja kalpean väriseksi.

Keltaisuutta hoidetaan korjaamalla ruokavaliota lisäämällä siihen koliinia, metioniinia ja E-vitamiinia. Ennen tätä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin.

 

Lähteet:

Evira (2010)

Laber-Laird: Handbook of Rodent and Rabbit Medicine (1996)

Poli: Chinchilla A-Z Healt & Sickness Bible (2010)

Richardson: Diseases of Small Domestic Rodents (2003)