Chinchillan sieni-infektiot

Chinchillan ihon sieni-infektiota kutsutaan yleensä nimellä fungus. Voidaan puhua myös silsasta. Fungusta aiheuttavat dermatofyytit, jotka ovat sieniä. Tällaiset sienet käyttävät ravintonaan ihosta, karvoista ja kynsistä löytyvää keratiinia.

Fungus on herkästi tarttuva ja siitä voi olla hankalaa päästä kokonaan eroon. Jos huomaa chinchillassa fungukseen viittaavia oireita, kannattaa hoito aloittaa mahdollisimman pian.

Fungus esiintyy ensimmäisenä usein nenän tai silmien ympärillä kaljuna kohtana. Siitä se leviää seuraavaksi yleensä sukupuolielinten ympäristöön ja etutassuihin. Lopulta se leviää ympäri kehoa, eli fungusta voi esiintyä missä kohdassa kehoa tahansa.

Fungus aiheuttaa karvattomia ja punaisia kohtia ihossa. Ihossa on suomumaista hilsettä ja iho voi olla vähän koholla. Fungus voi aiheuttaa myös kutinaa. Jos jokin kohta ihosta on karvaton, mutta iho on siitä kohdasta siisti, ei kyseessä ole todennäköisesti fungus vaan karvat ovat lähteneet muusta syystä.

Jos chinchillalla on fungus, kannattaa miettiä onko ympäristössä jotakin sellaisia tekijöitä, josta chinchilla olisi sen voinut saada. Onko ympäristössä tehty suuria muutoksia? Onko chinchilla voinut altistua toiselle eläimelle/ihmiselle, jolla on sieni-infektio? Onko chinchillan pito- tai juoksutuspaikassa kosteusongelmia/hometta? Onko chinchillan häkissä ollut homeista kuiviketta tai heinää? Fungus myös leviää chinchillasta toiseen muun muassa kylpyhiekan ja kuivikkeiden mukana. Huono ilmanvaihto, kostea ilma, vastustuskykyä alentavat sairaudet ja stressi voivat edesauttaa funguksen puhkeamista.

Jos hankkii chinchillan tarhalta tai ulkomailta, jossa chinchilla elää usean muun yksilön seurassa, voi chinchillaa pitää hetken karanteenin tyyppisesti mahdollisten fungusoireiden varalta. Chinchilla voi myös kantaa fungusta oireettomana.

Iholla voi olla myös bakteeritulehdus funguksen kanssa yhtä aikaa. Tällaisessa tapauksessa iho on pahemman näköinen ja tulehdus leviää todella nopeasti. Bakteeritulehduksessa voi iholla näkyä haavoja ja rupimuodostusta. Tällaisessa tapauksessa bakteeritulehdus pitää hoitaa ensin, koska fungukseen auttavat lääkkeet eivät paranna bakteeritulehdusta.

Funguksen diagnoosi on tehdään usein oireiden perusteella. Dermatofyyttiviljely on kuitenkin mahdollista teettää. Tällöin ihosta otetaan näyte, joka lähetetään laboratorioon tutkittavaksi.

Fungukseen käytettäviä suun kautta otettavia lääkkeitä ovat itrakonatsoli ja terbinafiini. Terbinafiiniä on olemassa myös voiteena. Kylpyhiekkaan lisättävä rikkijauhe on tehokas hoito fungukseen. Sen pitäisi toimia noin viikossa. Yksi tällainen tuote on Wittemolen Chinchilla Fungi Stop, jota saa tilattua ainakin ulkomaisista verkkokaupoista. Jos chinchillalla on häkkikaveri, tulee myös sen turkki käsitellä.

Jos ihottumaisiin kohtiin käytetään paikallishoitoa, pitää lääke levittää jonkin verran ihottumaisen kohdan ulkopuolelle. Pelkkä paikallishoito ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan sen lisäksi pitää olla kokonaisvaltaisempi hoito myös.

Chinchillan häkin ja kaikkien tarvikkeiden perusteellinen puhdistaminen pitää tehdä välittömästi hoidon alkaessa, jotta chinchilla ei saa tarvikkeista uutta tartuntaa. Puhdistusta pitää jatkaa koko hoidon ajan. Myös kylpyhiekka pitää vaihtaa. Sieni-itiöt elävät pitkään pinnoilla ja kuivikkeissa. Esimerkiksi Virkon S-desinfiointiaine tehoaa sieni-itiöihin. Myös höyrypesuri on tehokas apu siivouksessa.

Fungusta voi aiheuttaa eri lajit ja joskus myös oireiden vakavuus on taudinaiheuttajasta riippuvainen. Chinchilloilla fungusta voivat aiheuttaa mm.Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis/gypseum.

Lähteet:

  • Donnelly, Rush & Lackner (2006): Ringworm in small exotic pets https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1055937X00800067
  • Frohlich (2021): Fungal infections in chinchillas https://www.msdvetmanual.com/exotic-and-laboratory-animals/rodents/chinchillas
  • Marietto-Gonçalves (2015): Ringworm by Microsporum canis in ling-tailed chinchilla https://periodicos.ufersa.edu.br/index.php/acta/article/view/5163
  • Sunset Chinchillas: Fungal or ringworm infections in chinchillas (2000)