Entsyymit ummetuksen hoidossa

Usein kuulee suositeltavan ananasmehua chinchillan ummetuksen hoitoon. Tähän on ihan perusteltu syy, miksi ananasmehu on vaikkapa appelsiinimehua parempi vaihtoehto.

 Olet varmaan joskus huomannut, että varsinkin tuore ananas pistelee kieltä ja suuta. Tähän on syynä entsyymi nimeltään bromelaiini. Bromelaiini on tehokas pilkkomaan proteiineja, joita on hyvin monessa paikassa, kuten ihmisen kielessä. Tästä syystä bromelaiinia käytetään mm. lihan mureuttamisessa. Tätä entsyymiä on ananaksen mehussa, hedelmälihassa sekä ytimessä.. Ananasta on käytetty jo vuosisatoja erilaisten tulehdustilojen sekä turvotuksen hoidossa. Bromelaiini on hyödyllinen myös ruoansulatuksessa, koska se pystyy toimimaan sekä suoliston, että vatsalaukun alueella.

 Papaiini on entsyymi, jota on papaijapuun (Carica papaya) hedelmän maitiaisnesteessä (eniten raa’assa hedelmässä), lehdissä ja siemenissä. Se toimii ananaksen tapaan proteiinien pilkkojana ruoansulatuksessa. Myös papaiini toimii tulehdustiloissa ja yleisesti vatsan hyvinvoinnin apuna.

 Ruoansulatusta avustavia entsyymejä löytyy myös tablettimuodossa. Esimerkiksi Oxbow Papaya fruit plus sisältää sekä bromelaiinia, että papaiinia. Parhaimman tuloksen saa valmisteesta, jossa entsyymejä on enemmän, mutta määrien kanssa tulee chinchillan kokoisen eläimen kanssa olla varovainen. Ja kannattaa muistaa myös, että hedelmissä on sokeria, ja ne voivat vieraampana ravintona aiheuttaa chinchillalle vatsavaivoja.

 Lähteet:

https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/bromelain

http://science.howstuffworks.com/innovation/edible-innovations/pineapple-enzyme-tenderize-steak1.htm

http://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=146651

http://worldofenzymes.info/enzymes-introduction/papain/